środa, 6 lutego 2013

Obiecałam wczoraj przepisy. Większość z nich pochodzi ze strony Moje wypieki.
Na początek pączki na cieście parzonym.



Składniki na około 25 gniazdek (zależy od wielkości szprycy):
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Na glazurę:
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć - jest chyba szybciej ;).
Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, osączyć na bibule.





Ja nie posiadam szprycy cukierniczej, dlatego użyłam woreczka foliowego z uciętym na dole rogiem;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz