środa, 6 lutego 2013

A na obiad zapiekanka ziemniaczana według mojego własnego przepisu.

Składniki:
Ziemniaki
Mięso mielone
Żółty ser
sól, pieprz, papryka, wegeta do smaku, majeranek, kminek, pieprz ziołowy.

Sos Beszamelowy:
1/4 kostki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
 Ziemniaki kroimy w małe kawałki, mieszamy z przyprawami, układamy na dół naczynia żaroodpornego. Na nie układamy warstwę doprawionego mięsa mielonego. Następnie układamy warstwę żółtego sera. Na niego układamy resztę ziemniaków. Na górę warstwa sera. Całość zalewamy sosem beszamelowym. Wkładamy na 100 minut do gorącego piekarnika. Temperatura około 165 stopni. Jeżeli ziemniaki wcześniej się ugotuje można piec ok 40 minut.

Sos:
Krok 1. Masło topimy na małym ogniu, w rondelku.
Krok 2. Do masła wsypujemy mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę.
Krok 3. Do zasmażki wlewamy mleko z sokiem z cytryny i dodajemy wszystkie przyprawy.
Krok 4. Cały czas mieszając, na małym ogniu, doprowadzamy sos do zgęstnienia*.
* Sos beszamelowy gęstnieje jeszcze po zdjęciu go z ognia (najgęstszy robi się po całkowitym wystudzeniu). W trakcie zagęszczania bardzo łatwo się przypala, dlatego koniecznie trzeba go cały czas mieszać.

Smacznego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz