środa, 6 lutego 2013

Chleb

A między czasie robiłam chleb.
Przepis mam od Natalii B.
Choć trochę go zmodyfikowałam. Jak to ja;)


CHLEB
pobrane (1).jpg
Składniki:
·         0,5 kg mąki wrocławskiej
·         2 łyżeczki soli


·         0,5 szkl. siemienia lnianego
·         0,5 szkl. otrębów
·         garść słonecznika
·         2 szkl. wody (z tego odlać ½ szkl. do rozpuszczenia drożdży)
·         drożdże – 1/8 kostki.

Wykonanie:
      Drożdże rozpuścić w wodzie.
     Wymieszać wszystko w misce (długo, by chleb nabrał dużo pęcherzyków powietrza i dobrze wyrósł).
3       Odstawić na 2 godz.
4       Przełożyć do nasmarowanych olejem form, można posypać sezamem.
          Odstawić na 1 godz.
        Piec w rozgrzanym piekarniku, w 200°C, najpierw 15min góra i dół, potem 40min dół i 10 min góra i dół.
     Wyrzucić” z formy np. na ścierkę czy drewnianą deskę.


7.      
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz