Przepis mam od Natalii B.
Choć trochę go zmodyfikowałam. Jak to ja;)
CHLEB
Składniki:
·
0,5 kg mąki wrocławskiej
·
2 łyżeczki soli
· 0,5 szkl. siemienia lnianego
· 0,5 szkl. otrębów
·
garść słonecznika
·
2 szkl. wody (z tego odlać ½ szkl. do
rozpuszczenia drożdży)
·
drożdże – 1/8 kostki.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie.
2
Wymieszać wszystko w misce (długo, by chleb
nabrał dużo pęcherzyków powietrza i dobrze wyrósł).
3
Odstawić na 2 godz.
4
Przełożyć do nasmarowanych olejem form, można
posypać sezamem.
Odstawić na 1 godz.
Piec w rozgrzanym piekarniku, w 200°C, najpierw 15min góra i
dół, potem 40min dół i 10 min góra i dół.
Wyrzucić” z formy np. na ścierkę czy drewnianą
deskę.
7.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz